De Block en Wilmès blijven kritiek krijgen: “Veranderd met de nieuwe regering”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

De aanpak van de coronacrisis blijft onder vuur liggen. In de Kamer kwam dokter Thomas Orban in een vijf uur durend debat de werkwijze van Maggie De Block en Wilmès onderuithalen. 

Vooral naar de manier waarop er over de gevaren gesproken werd, was onvoldoende. “We zitten in een communicatiemaatschappij, maar toch ontbrak het op dat vlak aan leiderschap”, zegt Thomas Orban, voorzitter van de Société Scientifique de Médecine Générale (SSMG), in de Kamer. 

De aanpak van de beginmaanden van de pandemie waren volgens Orban een ramp. “Gebrek aan leiderschap leidt tot tijdverlies en dat is helaas dodelijk in zo'n crisis.” 

Hij tilde zwaar aan de rol van voormalig minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). “Premier Wilmès en minister van Volksgezondheid Maggie De Block waren afwezig in het publieke debat. De experts kwamen wel uitleg geven, maar de politieke verantwoordelijken waren te lang afwezig. Dat is wel veranderd met de nieuwe regering.” 

Orban sprak van “communautaire bezoedeling”, zoals hij het noemde. “Ik heb moeten luisteren naar communautaire discussies terwijl er mensenlevens op het spel stonden. Er is dringend nood aan een plan voor de komende tientallen jaren.”