Directrice getuigt over vaccinaties in WZC: “Heel weinig bewoners over de streep moeten trekken”

door: WVDS
vaccin
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Er is momenteel heel wat te doen rond de manier en snelheid waarmee de overheid de vaccinaties organiseert. Dat neemt niet weg dat de bewoners van woonzorgcentra die aan de beurt zijn, hoopvol uitkijken naar het vaccin. Ze moeten nog even voorzichtig blijven, maar het idee om terug naar buiten te kunnen, hun familie te zien, geeft inwoners de hoop waar ze al lang naar smachten. 

“De vaccinatie is heel vlot verlopen. Wij hadden 231 bewoners te vaccineren, waarvan 95 mensen uit de serviceflats en 136 personen in het woonzorgcentrum”, zegt Françoise Van Hoorebeke, algemeen directeur bij woonzorgcentrum Sint-Monica vzw in Oostende, aan Redactie24.

“Het grootste werk is de voorbereiding van de vaccins, want alles moet op spuitjes getrokken worden en dat is een heel minutieus werk dat veel tijd in beslag neemt. Het vaccineren gaat heel vlot.”

Veel redenen om zich te laten vaccineren

“Iedereen keek enorm uit naar deze dag. Alle bewoners van het woonzorgcentrum wilden een vaccin krijgen. Van de serviceflats waren er amper vier die geen vaccin wilden. Sommigen twijfelden in het begin een beetje, maar we hebben heel weinig mensen over de streep moeten trekken.”

“Wanneer ze Covid-19 krijgen zijn ze heel ziek en het idee om terug naar buiten te kunnen, hun familie te zien, iets te gaan eten buitenshuis, dat zijn allemaal redenen geweest waardoor ze echt wel verlangden naar het vaccin.”

“Mensen waren ook heel fier dat wij het eerste woonzorgcentrum van Oostende zijn dat met het vaccin mocht starten. Ook het personeel was heel opgetogen. Het gaf doorheen heel de organisatie een positieve boost.”

“Sowieso heb je maar immuniteit zeven dagen na je tweede inenting. Dat gaat rond Valentijn ergens zijn. Ik verwacht dat tegen dan de taskforce in samenwerking met onze koepelorganisatie Zorgnet naar de richtlijnen zal kijken. We hebben onze bewoners duidelijk geïnformeerd om zeker tot half februari heel voorzichtig te blijven en daarna te kijken wat mogelijk gaat zijn.”

Ze gaan nog even geduld moeten hebben, maar kijken uit naar versoepeling

“We zijn het ganse jaar Covid-vrij gebleven, we isoleren heel strikt en nemen alle voorzorgen. Maar we hebben er ook voor gezorgd dat de mensen nog voldoende bezoek kunnen zien en dat er niemand alleen is moeten sterven. Nu is het vooral het sociale wat mensen missen. Ze willen naar buiten gaan, dingen doen, mensen zien. Doordat ook mensen van buitenaf nog niet veel mogen, beseffen zij wel ten volle dat ze nog een tijd geduld gaan moeten hebben.”

“We zijn heel tevreden over de begeleiding vanuit de overheid. Alles werd tijdig en volledig geleverd. Het ziekenhuis Sint Jan Brugge heeft ons de vaccins aangeleverd en Medista was de koerierdienst. Met vragen konden we ook goed terecht bij de overheid en zij zochten ook goed mee naar oplossingen. Het was een hele fijne samenwerking met alle partners”