Druk neemt ook op huisartsen toe: “Op het randje van wat men aankan”

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

De coronacijfers ogen bijzonder slecht voor België en dat laat zich ook voelen bij de huisartsen. De druk op hen neemt fors toe.

“De laatste twee à drie weken zien we wekelijks toch wel een stijging van het aantal patiënten dat langskomt bij de huisartsen. Daar zitten ook veelal klachten van de luchtwegen bij momenteel”, vertelt Roel Van Giel, voorzitter van huisartsenvereniging Domus Medica, aan Redactie24

“Dat is typisch voor deze periode van het jaar. Elk najaar zien we, enkele weken na de start van het schooljaar, een stijging van het aantal luchtweginfecties. We kunnen natuurlijk hopen dat er dit jaar wat minder infectieziektes gaan zijn door de regel om afstand te bewaren en het dragen van een mondmasker.”

“In verschillende regio’s is de werkdruk al serieus toegenomen en krijgen we signalen van huisartsen dat het heel druk is en op het randje van wat men aankan.”

Covid-test zonder tussenkomst van huisarts

Om de verhoogde druk onder controle te kunnen houden, vragen de huisartsen ondersteunende maatregelen.

“Men is een plan aan het uittekenen om ondersteuning te bieden aan de huisartsen. In dit plan zullen mensen die geen Covid-symptomen hebben, maar wel een risicocontact hebben gehad, de ganse testprocedure kunnen doorlopen zonder dat de huisartsen hier aan te pas moeten komen. Dat is al een heel belangrijke steunmaatregel.”

Administratieve en verpleegkundige ondersteuning

“Een andere vraag die we hebben gesteld is om bijkomende administratieve en verpleegkundige ondersteuning te kunnen krijgen in de praktijk van de dokter zelf. De uitvoering van deze vraag komt moeilijker van de grond. Er zijn een aantal zaken die in gang zijn gezet, maar die ondersteuning is er vandaag nog niet. Het heeft nog wat meer tijd nodig om die zaken te organiseren.“