“Een aantal zaken zijn echt verkeerd aangepakt, maar wij als experten hebben daar vaak op gewezen”

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

In oktober zijn de coronacijfers explosief gestegen met een tweede bijzonder ernstige golf als gevolg. Toch had het anders kunnen lopen als er veel sneller kordaat was ingegrepen, stelt biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt en KULeuven) in gesprek met Redactie24.

“Begin juli hebben we gezien dat de curves snel opliepen, in de provincie Antwerpen, maar zeker ook in de stad. We hebben gezien dat het heel snel ging en op dat ogenblik hebben wij gezegd dat er een kader moest komen om lokaal in te grijpen. Gouverneur Cathy Berx heeft zeer krachtdadig opgetreden en we hebben gezien dat dit gewerkt heeft.”

“Maar heel veel mensen hebben in die periode gezegd: ‘Was dit allemaal wel nodig want waar zijn die hospitalisaties en die doden?’ Maar die waren er niet omdat de maatregelen gewerkt hebben.”

“Dan hebben we de periode gehad van de grote versoepeling. Mensen zoals Lieven Annemans zijn beginnen roepen dat we overdreven en dat we de bevolking angst aanjoegen. Ik denk met goede reden als je ziet wat er nu gebeurt.”

Tijd verloren

Volgens Geert Molenberghs is kostbare tijd verloren gegaan. “We hebben een maand tot anderhalve maand verloren. Als het van mij had afgehangen, ik zou helemaal begin september ingegrepen hebben. We zagen toen hetzelfde als in juli: de curve stond stil en ging dan weer omhoog. Dat is slecht nieuws, je moet ze dan onmiddellijk de kop indrukken.”

“We zaten begin september op 500 gevallen per dag, maar voor je het weet zit je aan 25.000 gevallen. We hebben een aantal dingen echt verkeerd aangepakt, maar het zal aan ons niet gelegen hebben want wij hebben er als experten vaak op gewezen.”

“Het academiejaar ging open, mensen keerden massaal terug van reizen en we hebben dat niet aangekund. We hadden eerder strengere maatregelen moeten nemen.”