Erika Vlieghe fluit premier De Croo terug: “Kun je zo’n belofte ooit weer intrekken?”

door: BVDO
Alexander De Croo tijdens het Overlegcomité
Afbeelding bron: Photonews

GEMS-voorzitter Erika Vlieghe is niet te spreken over het voorstel van premier Alexander De Croo (Open VLD) om in augustus grote festivals te organiseren.

Premier Alexander De Croo maakte zondag duidelijk dat het de bedoeling is dat in augustus grote zomerfestivals georganiseerd worden.

Erika Vlieghe, voorzitter van de GEMS, noemt dat een onvoorzichtig voorstel. “De regering weet dat wij dat vinden, maar dat lijkt steeds minder te tellen”, zegt ze aan HLN. “De druk is groot, de mensen gaan er steeds meer van uit dat corona achter de rug is, maar hoe graag ik dat zelf ook zou willen, we zijn er nog niet uit.”

Volgens de premier moet de vaccinatiegraag tegen dan groot zijn en moet ook het Europees vaccinatiepaspoort er zijn. “Het volstaat dat één superverspreider toch door de controles geraakt, om een nieuwe besmettingsgolf in gang te steken, want ook gevaccineerde mensen kunnen het virus nog overdragen. Er is een groot verschil tussen een optreden voor 400 of 800 man en een weide met 80.000 mensen.”

Vlieghe vindt het dan ook niet gepast dat de premier dergelijke grote beloftes nu al doet, terwijl er totaal geen duidelijkheid is over de evolutie van de pandemie na de versoepelingen van vorig weekend. “Ik begrijp dat je organisatoren de kans moet geven om zich voor te bereiden, maar kun je zo’n belofte ooit wel weer intrekken?”, besluit Vlieghe.