Erika Vlieghe laat frustraties de vrije loop: "We zijn te laat"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Infectiologe Erika Vlieghe is tevreden dat er bijkomende maatregelen tegen het coronavirus worden getroffen, maar vindt wel dat die veel te laat komen.

"We zijn heel laat. Ik ben heel blij met elke maatregel die genomen is, maar ik had die persoonlijk verschillende weken vroeger willen zien", zei Vlieghe op Radio 1.

"Dit is zeer frustrerend. Als deze beslissing weken eerder genomen was, hadden we die curve op een heel andere manier kunnen beïnvloeden."

Vuurspuwende draak

"Op het moment dat wij alarm beginnen te slaan, zijn die curves nog klein en zien die er helemaal niet spectaculair of angstaanjagend uit en liggen er nog niet veel mensen op intensieve zorgen. Maar als wij die cijfers zien verdubbelen, zij het aan heel lage snelheid, schieten wij in actie. Dan zeggen wij: het beest is aan het opstaan, pas op. Maar op dat moment kregen wij niet veel gehoor, er werd gezegd dat we overdreven", aldus Vlieghe.

"Zo'n epidemie is als een wild dier, of een grote draak. Het is op het moment dat dat beest zijn ogen opendoet, dat je alarm moet slaan. Niet op het moment dat hij luid brullend met vuur uit zijn bek rondloopt."