Erika Vlieghe maant aan om deze regels te volgen: “Kan je iedereen zien van je vrienden en familie”

door: PMN
Afbeelding bron: VRT

Vandaag was er niet zo’n goed nieuws over de coronacijfers. Die zijn namelijk weer gestegen. Dat is natuurlijk niet zo goed.

Als je het aantal besmettingen gaat vergelijken met de week voordien is er een stijging van negen procent. “Ik maak mij daar uiteraard zorgen over”, merkt professor Erik Vlieghe op bij Radio 1. “Reden tot paniek is ook weer niet nodig.”

“Als je meer van de samenleving openzet, komen meer mensen met meer elkaar in contact. Die dragen ook niet altijd een mondmasker en dan krijg je meer overdracht. Dat is natuurlijk niet goed.”

“Waaraan het ligt is moeilijk te zeggen. Het gaat een combinatie zijn van een aantal zaken. Mensen komen terug uit verschillende gebieden uit gebieden waar het virus al was. De scholen zijn ook weer open. Op de speelplaats zijn er veel jongeren bij elkaar die ook niet genoeg afstand houden.”

"Respecteer deze basisregels"

“We moeten met z’n allen nog eens extra aandacht besteden aan die basisregels: afstand houden, zo weinig mogelijk mensen van echt nabij zien en masker gebruiken binnen en buiten wanneer je met veel mensen bij elkaar bent. Die regels zullen er altijd zijn.”

Er zijn allicht ook veel mensen die geen rekening meer houden met de bubbel. “Je moet een onderscheid maken tussen wat mensen doen en hoe je dat gaat noemen. We willen dat mensen afstand houden. Hou ook mensen met wie je knuffelt zo beperkt mogelijk. Voor de rest kan je iedereen van je vrienden en familie zien, mits je de afstandsregels respecteert. Liefst buiten, zolang het nog kan.”