Expert Emmanuel André heeft slecht nieuws: "Coronavirus zal dit blijven doen"

door: STS
Emmanuel André
Afbeelding bron: Photonews

Microbioloog Emmanuel André denkt dat de huidige golf aan besmettingen met het coronavirus niet de laatste zal zijn.

"De herhaalde Covid-golven tonen eens te meer de ongelooflijke evolutionaire mogelijkheden van dit virus aan", schrijft André op Twitter.

"Wij moeten ons ervan bewust zijn dat dit virus zal blijven circuleren in opeenvolgende golven, waarvan de omvang en de gevolgen voor onze samenleving deels onvoorspelbaar zijn."

Toch is er een wezenlijk verschil met het begin van de pandemie. "Er is weinig kans dat we terugkeren naar het scenario van de eerste golven, aangezien de meeste van de meest kwetsbare mensen nu helaas dood zijn, of een basisimmuniteit hebben verworven door herhaalde vaccinaties en infecties."

"Mensen met een kwetsbaar immuunsysteem beschermen tijdens deze opeenvolgende golven kan via een combinatie van preventieve maatregelen, herhaalde doses vaccin en toegang tot nieuwe antivirale geneesmiddelen. Dit zijn de beste instrumenten die we tot nu toe hebben."

Mondmasker

André vraagt zich wel af of preventiemaatregelen niet strikter moeten worden toegepast nu we een golf van BA.5-besmettingen kennen in ons land. "Ga naar buiten en doe de ramen open. Draag een mondmasker als je met velen in een kleine ruimte bent."