Geert Molenberghs heeft nu één grote bezorgdheid: "Dan gaan we het voelen in het najaar"

door: STS
Geert Molenberghs
Afbeelding bron: Photonews

De coronacijfers zitten opnieuw in de lift. Indien de stijging zich blijft voortzetten, kan dit gevolgen hebben voor het najaar. Dat zegt biostatisticus Geert Molenberghs in gesprek met Redactie24.

“De kanttekening die we moeten maken is dat het testbeleid in vele landen verschillend is. In veel landen bestaat contacttracing niet meer. Er is altijd wel een verschil geweest tussen de werkelijke circulatie van het virus en wat er werd getest. Maar vroeger gebeurden er meer testen en zagen we een groter deel van de viruscirculatie.”

“Momenteel zitten we in de zevende golf volgens veel specialisten. Alleen is de vraag nu hoelang gaat die golf duren en welke piek zullen we bereiken. We kijken daarvoor dikwijls naar Portugal omdat dat land vaak als eerste land door een golf gaat. Daar is de incidentie tot 3.600 gestegen en dan beginnen dalen.”

“We hebben nu twee jaar na mekaar in het najaar toch wel een serieuze golf doorgemaakt. En wat we nu met zekerheid weten, is dat hoe later op het jaar en bij slechtere weersomstandigheden, het virus het makkelijker heeft. Nu zitten we in de betere periode. Het virus heeft het nu moeilijker om zich in stand te houden, maar het lukt nog wel goed, dat is duidelijk.”

Bezorgdheid

“Een bezorgdheid die ik toch wel heb, is dat als we deze zomer nog feller stijgingen gaan zien in de cijfers en we daarna dalen, maar blijven hangen op een hoger plateau. Dat zou willen zeggen dat we in het najaar bij een nieuwe golf natuurlijk al vanaf een hoger cijfer die golf in zullen gaan.”

“Daarom is het nu van belang om zonder te panikeren het virus toch zo goed mogelijk onder controle te houden. En een vaccinatiecampagne kan daarbij een belangrijke rol spelen. We weten dat de vaccins nu niet 100 procent werken tegen besmetting maar ze kunnen wel de druk uit het ziekenhuis houden. En het is voor iedereen beter dat we bij besmetting niet te ziek zijn.”

Maak nu kennis met de gratis app van Redactie24