Grote zorgen over vaccinaties, drastisch besluit nodig: “Ik weet dat het niet sympathiek is”

door: BVDO
coronavaccin
Afbeelding bron: Vasilis Asvestas / Shutterstock.com

Ook al leek de bereidheid om zich te laten vaccineren bijzonder groot te zijn, de nieuwste cijfers uit de Waalse en Brusselse zorgsector lijken toch tot kopzorgen te leiden.  Volgens Youssef Kobo (CD&V) zou een verplichting wel eens aangewezen kunnen zijn.

Eind vorig jaar trok Kobo met enkele influencers naar ziekenhuizen om jongeren te overtuigen van de coronamaatregelen. Nu wil hij ook sensibiliseren over het nemen van een vaccin. Al is dat geen gemakkelijke opgave.

"De meeste mensen die tegen het vaccin zijn, zul je niet meer overtuigen", zegt Kobo in ‘De ochtend’ op Radio 1. "We moeten zorg dragen voor elkaars gezondheid, en we moeten stoppen met rekenen op het gezond verstand."

De voorbije dagen werd duidelijk dat heel wat mensen zich niet willen laten vaccineren. Zeker het feit dat de helft van het zorgpersoneel in Brussel en Wallonië dat niet wil, baart enorm veel zorgen. "Als zelfs mensen uit de zorgsector al weigerachtig staan tegenover het vaccin, houd ik mijn hart vast voor de rest van de bevolking.”

En dan moet er maar een drastisch besluit genomen worden volgens Kobo. “Ik weet dat het niet sympathiek is om te zeggen, maar ik denk dat we het vaccin gaan moeten verplichten. Het vrijblijvende, het rekenen op het gezond verstand: dat is passé. We moeten voor elkaars gezondheid zorgen, dus we moeten ons ook laten vaccineren."