Hoe gevaarlijk is omikron, en zijn we voldoende beschermd? Viroloog Johan Neyts geeft antwoord

door: STS
Johan Neyts
Afbeelding bron: Photonews

De omikronvariant van het coronavirus is aan een opmars bezig. Viroloog Johan Neyts zet de laatste bevindingen op een rijtje.

"De laatste berekeningen wijzen erop dat de omikronvariant vier keer besmettelijker is", zei Neyts op ROB-tv.

"Dat is ook hetgeen je ziet in Zuid-Afrika, waar hij de reeds heel besmettelijke deltavariant in een aantal provincies op korte tijd heeft weggeduwd. Ook in Londen zien we een heel steile klim."

"De berekeningen tonen dat bij ons in januari het grootste deel van de besmettingen met de omikronvariant zouden kunnen zijn."

Hoe ziekmakend?

"Wat men nu ziet in Zuid-Afrika, is dat het ziekmakend effect zou kunnen meevallen. Dat betekent dat hij niet meer ziekmakend zal zijn dan de deltavariant, en misschien zelfs een klein beetje minder ziekmakend."

"Maar als een heel groot deel mensen besmet geraakt, zal nog altijd een flink aantal mensen uiteindelijk ernstig ziek worden en in het ziekenhuis belanden."

Derde prik

Een derde prik, ook boosterprik genaamd, kan de oplossing bieden. Die zorgt voor 75% minder kans op besmetting.

"We hebben gezien dat twee prikken onvoldoende antistoffen geven. Maar dat bij wie een derde prik heeft gekregen, de antistoffenniveaus in het bloed redelijk voldoende zouden kunnen zijn om het virus te neutraliseren."

"De eerste studies bij patiënten in het VK tonen dat degenen die een derde prik hebben 75% minder kans hebben op besmetting", aldus Neyts.

Download nu de gratis app van Redactie24