Huisarts slaakt enorme noodkreet: “Hiervoor heb ik geen negen jaar gestudeerd”

door: BVDO

Een huisarts uit het West-Vlaamse Koekelare heeft een open brief geschreven waarin ze zegt dat ze er bijna helemaal door zit. Haar job is nog louter corona, met veel administratie er nog eens bij ook.

Volgens huisarts Katrien Tilleman kiezen oudere collega’s door de coronacrisis resoluut voor vervroegd pensioen en dreigen jonge huisartsen met een burn-out achter te blijven. Haar job is in een jaar tijd enorm veranderd.

“Taken worden ons stilzwijgend opgelegd en wij knikken volgzaam”, schrijft Tilleman. “Dit valt gewoon niet meer te combineren. Zowel reguliere zorg verlenen aan onze patiënten én triageshiften doen én contact tracer zijn én testen afnemen én positieve testen melden én vaccinatiecentra bemannen én patiënten informeren aan de telefoon met al hun vragen én van wacht zijn. Voor veel van deze taken ben ik geen huisarts geworden, heb ik geen 9 jaar gestudeerd!"

Ook al is de situatie ongezien, toch voelt Tilleman dat ze in de steek gelaten wordt door de overheid. “De overheid heeft al heel wat gedaan voor ons, maar ze kunnen ons nog veel meer helpen bij de administratieve last. Er zijn heel veel taken die van ons kunnen weggenomen worden, zodat wij ons kunnen concentreren op de huisartsengeneeskunde. Die is heel boeiend en gevarieerd, maar de laatste maanden eigenlijk gereduceerd tot 1 onderwerp: corona", schrijft Tilleman nog.

Ze sluit af met dreigende woorden... "Of moeten we terug naar 1964, de grote artsenstaking… Ik wil niemand op ideeën brengen."