Is hulpsint de bron van de uitbraak in het zwaar getroffen WZC in Mol? Marc Van Ranst publiceert resultaten

door: MRO
Sinterklaas
Afbeelding bron: Photonews

In woonzorgcentrum Hemelrijck in Mol raakten tientallen bewoners en personeelsleden besmet met Covid-19 na het bezoek van een hulpsint begin december. Maar is de hulpsint, een familielied van een bewoner, daadwerkelijk de oorzaak van de uitbraak?

Het aantal overlijdens liep intussen op tot 18 in het Molse woonzorgcentrum. Viroloog Marc Van Ranst maakt de resultaten bekend van het onderzoek na de uitbraak in het zwaar getroffen WZC.

Uit analyse blijkt dat 115 van de 125 stalen die onderzocht werden van besmette personen uit WZC Hemelrijck, afkomstig zijn van dezelfde virusstam (97/107 bewoners en 18/18 personeelsleden (inclusief de hulpsint). 

"De kans is erg reëel dat de 115 besmettingen met dezelfde virusstam bij patiënten en personeelsleden dezelfde bron hadden", wordt daaruit besloten.

"De uitbraak gebeurde kort nadat een hulpsint op 4 december het woonzorgcentrum had bezocht. De hulpsint testte op 6 december positief voor aanwezigheid van het coronavirus. De variant die bij hem werd aangetroffen was ook de meest veelvoorkomende in het woonzorgcentrum", legt Marc Van Ranst uit.

"Toch kan niet met honderd procent zekerheid gezegd worden dat hij deze stam heeft geïntroduceerd in het woonzorgcentrum. Gezien de hulpsint ook als vrijwilliger regelmatig in het woonzorgcentrum kwam, is het theoretisch mogelijk dat hij zelf ook al door een bewoner of personeelslid was besmet."