Komt er nog een lockdown? Marc Van Ranst geeft antwoord

door: STS
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

Professor Marc Van Ranst heeft geantwoord op de vraag of lockdowns bij ons verleden tijd zijn. In China houden ze er bijvoorbeeld nog steeds aan vast.

"Een lockdown - en dat moeten mensen heel goed begrijpen - is een noodrem. Het laatste wat je doet", zei Van Ranst op Radio 1.

"Op een moment dat je geen vaccin en geen antivirale middelen hebt, is dat een manier om een epidemie waarover je geen controle hebt, met honderden doden per dag in ons land, onder controle te krijgen. Andere landen hebben dat ook gedaan."

"Wat we in België geprobeerd hebben is om dat te doen op een zo mild mogelijke manier en een - tussen aanhalingstekens - zo 'comfortabel' mogelijke manier. Maar dat is veel makkelijker wanneer je in een alleenstaand huis woont dan op een appartement met heel veel mensen."

"Dus dat is een vervelende maatregel die je nooit wil nemen, maar toen het nodig was, hebben we dat gedaan, net als andere landen ter wereld."

"Maar nu, op een moment dat we geen oversterfte meer kennen, moet je de maatregelen laten afhangen van de ernst op het terrein. En dan is een lockdown absoluut niet verantwoord."

Van Ranst denkt ook dat China het zero-covid-beleid en de strenge lockdowns nu beter laat varen.