Kritiek op experts: "Corona-maatregelen zijn te streng in verhouding tot de wérkelijke toestand"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

De huidige maatregelen tegen het coronavirus zijn niet in verhouding tot de werkelijke toestand. Dat zegt hoogleraar Jean-Luc Gala, die tevens diensthoofd is van het Saint-Luc ziekenhuis te Brussel.

Hij denkt dat de bevolking moet leren leven met het virus, tot er een werkzaam en veilig vaccin gevonden is. "Het grootste gevaar is dat de bevolking het zat wordt, en daardoor de maatregelen straks helemaal niet meer wil naleven", klinkt het in een interview in Knack.

Ondanks het stijgende aantal besmettingen, blijft het aantal hospitalisaties voorlopig onder controle. Er is volgens Gala dan ook geen reden tot paniek. "De maatregelen zijn te streng in verhouding tot de werkelijke toestand. Virologen en epidemiologen werken met cijfers, wij met patiënten. En dat zijn op dit moment twee totaal verschillende dingen."

Contactbudget

Volgende week woensdag, op 23 september, komt de Nationale Veiligheidsraad opnieuw samen. Dan zullen de huidige maatregelen wellicht bijgesteld worden. Mogelijk wordt de 'bubbel van vijf' vervangen door 'contactbudget', waarbij mensen gedurende een bepaalde periode een bepaald aantal mensen mogen zien, zolang ze maar binnen hun 'budget' blijven.