Mag ik als Belg onder de huidige maatregelen in Frankrijk naar de supermarkt?

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

Hoewel heel wat Belgische politiezones uit de grensstreek zeggen dat het expliciet verboden is in Frankrijk te shoppen, is dit wel degelijk toegelaten.  

"Het land werd inderdaad opnieuw in een lockdown geplaatst en er wordt opnieuw een aanzienlijke inspanning van onze burgers gevraagd, maar op geen enkel moment werden de grenzen gesloten", klinkt het bij Gaëtan Genel, die instaat voor de communicatie van de prefectuur van het Noorden, aan Krant van West-Vlaanderen. 

"Interdepartementale verplaatsingen, niet-essentiële verplaatsingen of verplaatsingen die niet kaderen binnen het werk of familiale hoogdringendheid zijn wel degelijk verboden en kunnen worden bestraft met een boete van 135 euro. Inkopen doen in de supermarkt behoort wel tot de essentiële verplaatsingen en zijn derhalve toegelaten, ook voor inwoners uit België." 

Toch moet je de nodige voorzorgsmaatregelen nemen, waaronder een document op zak hebben. "Ten allen tijde moet men afstand van elkaar bewaren, het dragen van een mondmasker is verplicht voor iedereen vanaf 6 jaar en ook Belgen moeten in het bezit zijn van een verplaatsingsattest.” 

“Dit kan via de site van de overheid worden gedownload. Daarnaast moeten de verplaatsingen binnen enige vorm van redelijkheid blijven en mogen ook Belgen niet verder dan het aanpalende departement reizen."

Het reisadvies van Buitenlandse Zaken voor Nederland vermeldt dat het niet mag. "Vanuit België naar Nederland reizen om te feesten, boodschappen te doen of een dagje uit is dus niet mogelijk", staat er te lezen. Terwijl dat net wel veel meer gedaan wordt.