Maggie De Block plooit niet: “Excuses aanbieden? Waarom zou ik?”

door: BVDO
Maggie De Block en Wouter beke
Afbeelding bron: Photonews

Als toenmalig minister van Volksgezondheid kreeg Maggie De Block enorm veel kritiek. De komst van een tweede golf had ze volgens velen kunnen vermijden door strengere maatregelen. 

Heeft de regering Wilmès te vroeg versoepeld? Moet Maggie De Block (Open VLD) als minister van Volksgezondheid daarvoor haar excuses aanbieden? 

“Er zijn geen excuses te geven! Ik heb er alles aan gedaan om deze crisis het hoofd te bieden”, zegt De Block in een interview bij La Capitale. 

Volgens De Block werd er te weinig aandacht besteed aan de menselijke kant van het verhaal van strenge maatregelen. “Het beheersen van een crisis gebeurt in een maatschappelijke context waar gezondheidsbelangen op de voorgrond staan, dat is duidelijk, maar ook rekening houdend met de dagelijkse realiteit, want er zijn ook mensen die in armoede leven, er is een arbeidsmarkt, er is interpersoonlijk contact, er zijn mensen die lijden aan andere ziekten, en ga zo maar door.” 

“We kunnen een aantal van onze vrijheden opofferen, maar soms moeten we ze ook beschermen. Dat was erg belangrijk voor mij. Weet u dat terminaal zieke patiënten, en ik heb het niet over Covid, een laatste contact om hun man of vrouw te zien werden geweigerd? Dat vind ik mensonwaardig.”