Marc Van Ranst heeft geen goed nieuws voor de horeca: “Pas dan kan alles weer open”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews

Marc Van Ranst neemt geen blad voor de mond tijdens een interview met de Nederlandse ‘Volkskrant’. Hij zegt onder meer dat ons land geen goed coronabeleid heeft.

België doet het heel slecht op gebied van besmettingen. “Allereerst hebben wij domweg geen goed coronabeleid. Onze overheid beslist heel traag, en vervolgens is de mate waarin de regels worden opgevolgd ook niet best.” 

“Zodra een Belg een achterdeurtje ziet, stapt hij er doorheen. Dat is zo met bijvoorbeeld het betalen van belastingen, maar ook bij maatregelen tegen infectieziektes. Al moet gezegd dat het grootste deel van de bevolking zich wel netjes aan de regels houdt.’

“Zodra er maatregelen worden getroffen, is de eerste vraag of er achterdeurtjes zijn, en de tweede of er gecontroleerd gaat worden. Daarna worden de maatregelen als belachelijk afgedaan – u moest eens weten hoeveel virologen ons land ondertussen telt – en vervolgens worden de experts zelf in diskrediet gebracht. Ik weet, dat gebeurt elders ook, maar wij hebben het in België tot een kunst verheven.”

Horeca en winkels

Intussen gaan de cijfers wel de goede richting uit. Maar Van Ranst is er geen voorstander van om bijvoorbeeld de horeca snel weer te openen. “Het is mogelijk om in elk geval de periode tussen twee golven groter te houden. Allereerst is een goed test- en tracebeleid daarbij cruciaal, maar we moeten vooral de boel niet te snel terug schalen.”

“Ik denk bijvoorbeeld dat de winkels wel weer open kunnen, maar de horeca zeker nog niet – dat kan pas als we op zo’n 50 nieuwe besmettingen per dag zitten.”