Marc Van Ranst schat het gevaar van de besmettelijkere variant in

door: WVDS
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

Er is een nieuwe en veel besmettelijkere variant van Covid-19 opgedoken in Engeland. Hoe groot is het gevaar van deze mutatie en wat kan de impact zijn? Wij stelden de vraag aan professor Marc Van Ranst.

“Ik denk dat dit niet veel impact zal hebben. Dit is een variant die zich in het Verenigd Koninkrijk snel heeft kunnen verspreiden, maar dat gebeurt natuurlijk enkel omdat mensen het verspreiden. Dit virus is niet zo anders dan alle andere stammen die er al geweest zijn", stelt Marc Van Ranst gerust.

“Het verspreidt zich snel, maar dat was ook zo met het originele virus. We moeten gelijk welke stam het leven moeilijk maken. Als we geen feestjes organiseren, minder mensen ontmoeten, dan mag dat eender welke stam zijn, maar dan wordt die niet doorgegeven.”

Meer aandacht voor nieuwe stammen

“We besteden al aandacht aan nieuwe stammen, maar nu komt er een fase waarbij we dat echt moeten opschalen en dat heeft met die verspreiding te maken. Op dit moment maken we de volledige genoombepaling, dat is niet zo gemakkelijk want dat zijn 28.000 basen die moeten bepaald worden, allemaal puzzelstukjes om één virus samen te leggen. Wij leggen die puzzel voor ongeveer 0,5% van de stalen en het is gerechtvaardigd om dat op te schalen naar 2%.”

Virusmutaties kunnen een invloed hebben op de coronavaccins. “Eenmaal je begint te vaccineren is het voor de gezondheidszorg echt wel belangrijk dat je dat in de gaten houdt. Blijft dat vaccin goed werken is een vraag die moet gesteld worden en dat willen we de volgende maanden, jaren opvolgen.”