Marc Van Ranst woest: “Hiervoor hebben we al maanden gewaarschuwd”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

De ontdekking van de mutatie van het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk brengt de discussie over reizen nog maar eens extra in de kijker. 

Mensen uit het Verenigd Koninkrijk zijn niet meer welkom in ons land, omdat daar een zeer besmettelijke mutatie van het coronavirus ontdekt werd. Die mutatie is zeker al vier keer in ons land teruggevonden in stalen. 

“Reizen wordt ten strengste afgeraden, maar het wordt nog heel veel gedaan”, zegt Marc Van Ranst in ‘De Ochtend’ op Radio 1. “Alle grenzen dichtgooien, dat wordt heel moeilijk in Europa, maar het zou wel effect hebben.” 

“Hiervoor roepen we al maandenlang op, om niet te reizen”, gaat Van Ranst verder. “En daar is een reden voor. Als je veel reist, dan sleep je die nieuwe stammen binnen. Dat is gebeurd in de krokusvakantie en ook tijdens de grote vakantie.” 

Van Ranst waarschuwt ook dat het Verenigd Koninkrijk die nieuwe mutaties ontdekt, omdat ze in tegenstelling tot veel andere landen, er onderzoek naar voeren. Het lijkt dan ook heel logisch dat die nieuwe stammen ook elders ontdekt zullen worden. 

“Het Verenigd Koninkrijk is een van de landen die het meeste genomen daarnaar zoekt. Wanneer er ergens mutaties optreden, gaan zij dat als eerste terugvinden. Er zijn landen die dat heel weinig doen. Wij doen dat, maar het Verenigd Koninkrijk nog meer dan bij ons.”