Viroloog Johan Neyts extreem bezorgd: "De vijand staat voor de deur"

door: STS
Johan Neyts
Afbeelding bron: Photonews

Voor viroloog Johan Neyts is het duidelijk: we moeten ons dringend voorbereiden, zodat de Britse en Zuid-Afrikaanse varianten van het coronavirus niet gaan circuleren in ons land.

De gemuteerde variant van het virus die in Groot-Brittannië opduikt, is 50% meer besmettelijk. Bovendien heerst er grote bezorgdheid omdat er mogelijk tekenen zijn dat kinderen vatbaarder zijn voor deze variant. Indien dat klopt, zouden de scholen maandenlang moeten sluiten, stelde microbioloog Herman Goossens al (lees er hier meer over).

"Om de vijand buiten de deur te houden, moeten we die ook snel kunnen identificeren", stelt viroloog Johan Neyts in Het Belang van Limburg. Hij pleit ervoor dat er ook in België een bepaald percentage van de positieve corona-stalen genetisch onderzocht worden. Die werkwijze stelde de Britten in staat om de mutatie op het spoor te komen.

"We mogen ons niet opnieuw laten verrassen door het virus. Vandaar onze oproep aan de overheid om een nationaal platform op te richten dat uitkijkt naar welke varianten er bij ons opduiken", aldus Neyts in de krant.