Marc Van Ranst staat versteld van wat corona nu doet: "Bijzonder besmettelijk en dat is nog niet alles"

door: STS
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

Professor Marc Van Ranst volgt de ontwikkelingen rond het coronavirus nog altijd op de voet. We hebben momenteel nog altijd te maken met de omikronvariant en subvarianten daarvan. De omikronvariant ontwikkelt zich zo verder dan bij vorige varianten het geval was.

"Je zou kunnen zeggen dat omikron heel erg gespecialiseerd in mensen is geworden gedurende de voorbije twee jaar", zei Van Ranst in een interview met de Nederlandse Radio 1.

"Dat betekent voor een virus dat het bijzonder besmettelijk is en bijzonder makkelijk overdraagbaar is van de ene mens op de andere. En op die manier houdt het stand."

"Twee jaar is best wel lang. We hebben gezien dat het bij de Alpha-golf vier maanden was. De Delta-variant bleef al wat langer bij ons, ongeveer zes maanden. Dus nu twee jaar, dat is lang."

"Maar we zien dat de variant zich nu heeft opgedeeld in verschillende subvarianten, die in plaats van elkaar op te volgen nu bijna samen circuleren. Dat zorgt voor een heel ingewikkeld beeld."

"Het goede nieuws is dat het omikron blijft, want we worden er minder ziek van. Dat is omdat we minder problemen hebben door vaccinaties en voorbije besmettingen."