"Mensen geven uit angst geen geld uit"

door: WVDS
geld schulden supermarkt
Afbeelding bron: Shutterstock.com

De meerderheid van de bevolking heeft amper of geen inkomensverlies geleden door de coronacrisis. Toch wordt er een pak minder geld uitgegeven en dat is geen goed nieuws voor de economie.

“Er zijn enquêtes gedaan waaruit blijkt dat 70 procent van de gezinnen heeft geen inkomensverlies geleden en een bijkomende 10 procent, slechts beperkt. Een kleine groep wordt heel hard geraakt en een grote groep niet of beperkt”, licht Bart Van Craeynest, hoofdeconoom van VOKA, toe aan Redactie24.

“Degenen die niet geraakt zijn, hebben altijd hun inkomen behouden en zijn in feite gedwongen geweest om extra te sparen doordat ze het toch niet konden uitgeven tijdens de lockdown bijvoorbeeld.”

“De beste manier om het spaargeld terug in de economie te krijgen is om het virus onder controle te krijgen en daardoor zal ook het vertrouwen van de mensen groeien. Nu geven mensen veel minder geld uit omdat ze bang zijn om naar de winkel te gaan of op reis te gaan. Uit angst geven ze nu geen geld uit."

Het virus onder controle krijgen zal ook goed zijn voor onze economie

“Mensen sparen nu voor een stuk omdat ze ongerust zijn en bepaalde dingen niet willen doen. Als we het virus onder controle krijgen, dan kunnen we hun vertrouwen herstellen en dan ga je zien dat ze vanzelf terug meer geld gaan uitgeven.”

“Dat lijkt mij beter dan allerlei geforceerde voorstellen te doen om hun spaargelden kunstmatig in de economie te krijgen. Men gaat dan mensen aanmoedigen om iets te doen met hun geld waar ze zelf misschien niet helemaal van overtuigd zijn.”

“Het virus onder controle krijgen moet de prioriteit zijn op korte termijn. De overheid moet zich ook toeleggen om de economie aan de gang te houden. Ze hebben al een aantal zaken aangekondigd qua investeringen in de economie, maar ze moeten het nu gaan waarmaken.”