Moeten we panikeren over de torenhoge Belgische overheidsschuld?

door: WVDS
geld schulden begroting
Afbeelding bron: Pixabay

Onze overheidsschuld loopt door de coronacrisis zeer hoog op. Maar moeten we ons daarover eigenlijk zorgen maken? We legden de vraag voor aan Bart Van Craeynest, hoofdeconoom bij VOKA.

“Op dit moment moeten mensen zich geen zorgen maken over de hoge overheidsschuld omdat de rente zo laag is. De Belgische overheid kan nu geld lenen op 10 jaar aan negatieve rente. Bij wijze van spreken krijgt ze geld wanneer ze geld leent”, legt Bart Van Craeynest uit aan Redactie24.

“Je kan je wel afvragen hoelang de rente zo laag zal blijven. We hebben een hoge overheidsschuld, daar is geen discussie over. Wat mij betreft kunnen we nog wel extra schulden maken om bijvoorbeeld nu de crisis aan te pakken.” 

Niet lenen voor gewone uitgaven

“Wanneer je schulden aangaat moet wel steeds de vraag gesteld worden waaraan dat geld wordt gespendeerd. Wanneer bedrijven en gezinnen schulden aangaan om hun gewone bestedingen te betalen, dan geraak je wel in de problemen. Hetzelfde geldt voor de overheid wanneer die de verhoging van de pensioenen gaat financieren met extra geleend geld.” 

Economie versterken

“Als je schulden aangaat om te investeren in bijvoorbeeld digitalisering en transportinfrastructuur dan verdien je dat geld op termijn terug. Dat versterkt je economie op lange termijn.”

“Het is dus beter om geld te lenen en te investeren in de toekomst en dan is het in deze crisis zelfs een goed idee om wat extra investeringen te doen. We kunnen door deze crisis wel een extra duw in de rug gebruiken.”

Geen paniek

“Ik wil aantonen dat het gegeven ‘hoge overheidsschuld’ wel wat genuanceerd moet worden. Er hoeft geen paniek te zijn of vrees dat België failliet gaat door de hoge overheidsschuld. Daarnaast kan je niet eindeloos blijven schulden aangaan.”