Meyrem Almaci (Groen) heeft een zeer duidelijke mening over de strenge coronamaatregelen

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

De coronamaatregelen zijn streng, ze ontnemen ons heel wat vrijheden en hebben bijgevolg een grote impact op ons leven. Voor Groen-voorzitster Meyrem Almaci is het cruciaal dat de maatregelen noodzakelijk zijn om ons te beschermen tegen het virus en dat ze redelijk en helder zijn.

“Ik heb mijn bezorgdheid eerder dit jaar geuit. Op een bepaald moment in de eerste lockdown mocht je je familie wel zien als je ging winkelen in de Hema, maar je mocht geen niet-essentiële verplaatsing maken om je familie aan de overkant van de straat dag te gaan zeggen.”

“Op dat moment heb ik gezegd dat we de menselijkheid moeten bewaken. Er waren ook de schrijnende verhalen uit de woonzorgcentra en het heeft veel te lang geduurd vooraleer daar werd ingegrepen.”

“Wat ik nu in de tweede lockdown belangrijk vind, is het evenwicht. Er zijn belangrijke grondrechten en een avondklok is vrijheidsbeperkend, dat is van de Tweede Wereldoorlog geleden. Wij hechten als partij veel belang aan de grondrechten en we weten dat het nu noodzakelijk is om ons allemaal te beschermen, maar het moet proportioneel  blijven. Het is al zo zwaar om te dragen, dus het moet echt duidelijk, tijdelijk en helder zijn.”

Avondklok

Overal in het land dezelfde regels zorgt voor meer duidelijkheid en dus zou Meyrem Almaci ook liever één avondklok voor heel België zijn. “Ik zou liever hebben dat de avondklok voor gans het land dezelfde zou zijn en het is belangrijk dat die enkel geldt in een periode dat het echt nodig is.”

In dit opzicht was de uitspraak van Frank Vandenbroucke (sp.a) die vertelde dat de winkels moesten sluiten om een shockeffect te creëren zeer jammer. “Dat was een ongelukkige uitspraak. Petra De Sutter (Groen) verduidelijkte dat de cijfers aantonen dat dit effectief nodig was, er was een wetenschappelijk advies dat door de regering gevolgd werd. Het is spijtig dat die uitspraak van Vandenbroucke zo ingevuld en geïsoleerd werd.”

“We merken dat enorm veel mensen kampen met donkere gedachten, met depressies. We schenken daarom ook veel aandacht aan de steunmaatregelen en aan mentaal welzijn. Het is een moeilijke periode en we moeten daar samen door.”