Minister Hilde Crevits geeft vreselijke cijfers vrij: “Zoveel Vlamingen zijn er in 2020 gestorven aan COVID-19”

door: PMN
Hilde Crevits
Afbeelding bron: Photonews

Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits (CD&V) heeft vreselijke cijfers vrijgegeven. Ze maakte bekend hoeveel Vlamingen er in 2020 gestorven zijn aan COVID-19.

In Vlaanderen zijn er toen meer dan 10.000 mensen gestorven ten gevolge van COVID-19. Het grote aantal overlijdens door COVID heeft de levensverwachting in Vlaanderen teruggebracht tot ongeveer het niveau van 2015.

“Door de toenemende vergrijzing verwachten we met de jaren steeds meer overlijdens. Jaarlijks zien we dan ook een stijging, maar voor 2020 is er meer aan de hand”, legt Crevits uit. 

“COVID-19 is dan de doodsoorzaak van ruim 10.000 Vlamingen. Tegelijk zien we dat er geen evenredige daling is van het aantal overlijdens door andere oorzaken in 2020. Het gevolg is dan ook dat de levensverwachting voor het eerst in lange tijd gedaald is."

In absolute aantallen was COVID-19 in 2020 zowel bij mannen als bij vrouwen de meest voorkomende doodsoorzaak, met telkens meer dan dubbel zoveel sterfgevallen als de tweede oorzaak (longkanker bij mannen, hartdecompensatie en hartaandoeningen bij vrouwen). Bij 70-jarigen was COVID de belangrijkste doodsoorzaak , op jongere leeftijden bleven longkanker, borstkanker bij vrouwen en suïcides (de meest voorkomende doodsoorzaken). 

“We zien dat het sterfterisico voor belangrijke doodsoorzaken zoals kankers, hart- en vaatziekten en dementie verder blijft dalen zoals in de jaren daarvoor”, gaat de minister verder. 

“Dat betekent dat onze preventieve aanpak een invloed heeft op de gezondheid van mensen. Een aanpak die we de komende maanden en jaren ook zullen versterken. Maar COVID-19 heeft jammer genoeg de daling van het sterftecijfer gestopt."