NMBS klaar voor paasvakantie: “Mobiliteit is een vrijheid en de zee is van iedereen”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

De vrees voor overvolle treinen richting de zee in het paasverlof deed de kustburgemeesters steigeren. Door de maatregelen van het Overlegcomité en de NMBS lijkt alles vlot te kunnen verlopen.

De NMBS heeft een voorstel gedaan van een druktebarometer. "De NMBS is met een zeer goed voorstel gekomen. Er is tegemoet gekomen aan de zorgen van de kustburgemeesters", zegt Bart Tommelein, burgemeester van Oostende, in ‘De Ochtend’ op Radio 1.

Volgens de gegevens van de NMBS bestelt 76 procent van de mensen die de trein nemen hun ritje daags voordien. "Als drie vierde van de mensen de gewoonte heeft om de treinreis te plannen, dan kan je met een redelijke grote nauwkeurigheid inschatten hoeveel mensen op de trein zullen zitten. En dan kan je maatregelen nemen via een barometer waarbij de treinreizigers, maar ook het grote publiek en de politie code rood krijgen als bepaalde treinen effectief overbezet dreigen te geraken", legt Tommelein uit.

Daarnaast moeten de mensen ook aan het raam zitten, waardoor de treinen veel minder vol kunnen zitten. Die maatregel werd afgelopen week beslist door het Overlegcomité. Die regel geldt enkel tijdens de weekends en de paasvakantie, niet in extra week verlof die maandag start.

Minister van Mobiliteit Gilkinet roept op om ook andere regio’s dan de kust te bezoeken. "Mobiliteit is een vrijheid en de zee is van iedereen. Maar je kan ook naar een andere plaats gaan dan de kust", reageert hij op de problemen die er in het verleden waren.