Onderwijs hakt knopen door: dit gebeurt er met krokus en mondmaskers

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

Al enkele dagen rijst de vraag of het, in functie van de coronacrisis, niet beter zou zijn om een week extra krokusverlof te geven. Het ministerie van Onderwijs kwam vanmiddag met een antwoord.

Minister Ben Weyts (N-VA) gaf al vaker aan geen voorstander te zijn van een sluiting van de scholen of extra vakantie. Bij slechtere coronacijfers zou nu een afkoelingsweek in afstandsonderwijs voor of na krokusvakantie plaatsvinden. Dat werd beslist in samenspraak met GEMS.

Die afkoelingsweek zou geen extra week vakantie betekenen voor de leerlingen. Er zou een week lang collectief afstandsonderwijs gegeven wordt. De beslissing om een week toe te voegen aan de krokusvakantie wordt ten laatste op 22 januari genomen.

Het is nog niet duidelijk of de afkoelingsweek voor of na de krokusvakantie ingepland zou worden. "De virologen zeggen ons dat die twee weken voldoende zijn om een afkoelingseffect te creëren, net zoals dat het geval was bij de herfstvakantie", zegt Weyts' woordvoerder in een mededeling.

"Maar anders dan in de tweede week van de herfstvakantie gaan de lessen dan wel door. Als dat scenario uitgevoerd wordt, dan kunnen lokale besturen zoals eerder al het geval was opvanginitiatieven nemen."

De tweede maatregel met een impact voor het onderwijs gaat over een uitbreiding van de mondmaskerplicht, naar iedereen vanaf 10 jaar. Nu is dat nog vanaf 12 jaar. Die uitbreiding hangt echter af van een nieuw advies van de Risk Assessment Group, waarop nog gewacht wordt.