Overlegcomité heeft beslist over mondmaskers, ook belangrijk nieuws voor wie op reis gaat

door: STS
Frank Vandenbroucke - Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Het Overlegcomité zat vrijdag opnieuw samen om de coronamaatregelen te evalueren. Er werden beslissingen genomen over de mondmaskerplicht en het Passenger Locator Form voor reizigers.

Door de gunstige coronacijfers kan de coronabarometer, die op code geel stond, uitgeschakeld worden.

Daardoor zal het vanaf maandag 23 mei niet langer verplicht zijn om een mondmasker te dragen op bussen, treinen of trams.

"In ziekenhuizen, in medische kabinetten (bij de dokter) en in apotheken blijft de mondmaskerplicht wel behouden."

"Op erg drukke plaatsen of in zorgomgevingen zoals woonzorgcentra of bij de tandarts, kinesist, psycholoog of logopedist, blijft het mondmasker aangeraden."

Reizen

"Het verbod op niet-essentiële reizen van buiten de Europese Unie wordt opgeheven. Ook vervalt de verplichting tot het testen op dag 1 en 7, de quarantaine van 10 dagen en het kunnen voorleggen van het Passenger Locator Form en een geldig vaccinatie-, herstel- of testcertificaat."

"Dit geldt echter niet voor reizigers die uit een land komen met een nieuwe zorgwekkende variant (Variant of Concern). Voor hen blijven de huidige regels van toepassing."

Vierde prik

Verder werd beslist dat er onderzocht zal worden of een vierde prik voor een betere bescherming tegen een eventuele nieuwe golf kan zorgen.