Pierre Van Damme kan er niet mee lachen: “Ook dat is fake nieuws”

door: BVDO
Pierre Van Damme
Afbeelding bron: Photonews

Vaccinatie wordt in de strijd tegen het coronavirus ontzettend belangrijk. Toch zijn er heel wat mensen die twijfelen om er eentje te laten zetten, iets waar snel iets aan gedaan moet worden.

Epidemioloog Pierre Van Damme beseft maar al te goed dat het belangrijk is dat mensen de juiste informatie krijgen over het coronavaccin. Zo wordt er geopperd dat er kwik in het vaccin zou zitten. “Dat is allemaal fake news , maar het werkt wel in op mensen. Dus moeten we heel snel aan factchecking doen en die leugens weerleggen”, zegt Van Damme aan Trends. 

Moet er dan hard opgetreden worden tegen de verspreiders van die valse informatie? “Altijd wordt de vrijheid van meningsuiting naar voren geschoven, maar die heeft wel grenzen. Als we vaststellen dat de samenleving door zulke leugens in gevaar komt, moeten we ingrijpen, vind ik.” 

Hoe dat moet gebeuren is maar zeer de vraag. Dat is materie voor minister van Binnenlandse Zaken Nathalie Verlinden (CD&V) en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld). “We moeten vermijden dat het escaleert en bekijken wat de juridische mogelijkheden zijn om daartegen iets te doen.”