Premier Alexander De Croo zit vast: “Om die redenen is het moeilijk om snel te handelen in ons land”

door: PMN
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Het is voor ons allemaal een heftig en bewogen jaar geworden. Premier Alexander De Croo blikt terug op een jaar om snel te vergeten.

“We hebben al wat virussen gehad, zoals bijvoorbeeld Ebola. Maar dat waren telkens dingen die ver van ons waren”, bedenkt premier Alexander De Croo zich bij TV-Oost.

“Dit coronavirus is iets helemaal anders. Het drukt ons met de neus op de feiten. Mensen zijn ook heel kwetsbaar.”

Premier De Croo geeft ook toe dat het niet makkelijk is in België om die coronacijfers onder controle te krijgen. “Dat heeft met veel dingen te maken”, legt hij uit.

“We hebben een complex land om beleid te kunnen voeren. Dat is wel duidelijk. In de wereld van vandaag moet je snel kunnen handelen en in België zijn we gedumpt om het tegenovergestelde te doen.”

"Het maakt deze tweede golf nog zwaarder"

“Op een bepaald moment moet je wel een federaal volwassen land worden. Vlaanderen, Brussel en Wallonië hebben hun bevoegdheden en ook federaal zijn er nog bevoegdheden.”

“Maar wanneer je er op een bepaald moment niet uitkomt, heb je wel iemand nodig die de arbiter kan zijn. Dan is het misschien logisch dat een federale regering die rol kan spelen.”

“Ik ben deze zomer op reis geweest naar Frankrijk. Toen we er waren was het een oranje zone geworden. We hebben toen ook een formulier ingevuld. We zijn vroeger teruggekomen omdat we anders naar een rode zone moesten gaan.”

“Iedereen kent wel iemand die getest is en over er aan overleden is. Bij mij zijn dat vrienden en collega’s. Dat maakt die tweede golf medisch maar ook mentaal veel zwaarder.”