Professor Devroey pleit voor deze strengere coronamaatregelen in België

door: WVDS
Afbeelding bron: Radio 2/VRT

Een deel van de bevolking reageerde bijzonder ontevreden na de beslissing van het Overlegcomité om, buiten de heropening van niet-essentiële winkels, niet te versoepelen. Professor Devroey pleit bij het zien van de coronacijfers voor een nog strengere aanpak.

“Ik vrees dat we niet snel genoeg gaan zakken en niet laag genoeg gaan kunnen komen met onze cijfers om de maatregelen te versoepelen en dat we op een niveau van 120 doden per dag gaan blijven zitten", zegt professor huisartsgeneeskunde Dirk Devroey (VUB) aan Redactie24.

Avondklok

En dus denkt hij eerder aan verstrengen in plaats van versoepelen. “Een avondklok lijkt me toch wel zeer efficiënt. Kijk naar Brussel, daar zijn ondertussen minder positieve gevallen dan in Vlaanderen. Een strenge avondklok die start om 22u, lijkt me een mogelijkheid om onze cijfers nog wat sneller te doen dalen.”

Minder contacten op school

Er ligt ook een uitdaging bij het openhouden van de scholen. “We hebben bij deze tweede golf gezien dat de cijfers ontploft zijn toen de scholen weer open gingen. De infecties zijn begonnen bij de jongeren en werden doorgegeven aan de ouders en daarna naar de grootouders.”

“Misschien zouden we toch ook eens kunnen kijken hoe we de contacten in het contactonderwijs nog kunnen verminderen. Dat is ook een groep waarin we de positieve gevallen zien toenemen.”

“Het is dus belangrijk om te kijken of we nog meer maatregelen kunnen nemen om op die manier minder infecties bij de schoolgaande kinderen te veroorzaken.”