Professor doet dringende oproep: “Dit moet onze strategie zijn”

door: BVDO
coronatest
Afbeelding bron: Photonews

Professor microbiologie Bruno Verhasselt van het Universitair Ziekenhuis in Gent doet een oproep om de juiste strategie te volgen in de aanpak van de varianten van het coronavirus. 

Enkel testen wie symptomen heeft, is volgens Verhasselt geen goede strategie. "We moeten ons ervan bewust zijn dat het virus waarschijnlijk wat verder zit dan we zelf merken: we lopen er altijd een beetje achteraan. We weten dat ongeveer 40 procent van de dragers geen symptomen heeft", zegt professor Verhasselt in ‘De Ochtend’ op Radio 1. 

Hij doet daarom een oproep om ook de zogenaamde secundaire contacten, mensen met wie besmette mensen contact gehad hebben, meteen te testen. Ook in de woonzorgcentra wil hij systematischer testen. 

Het helemaal oplossen zal niet lukken. "Je kunt dit niet tegenhouden, je kunt dit alleen vertragen. Dat moeten we doen om opnieuw onze gezondheidszorg niet te overbelasten. Het ziekenhuispersoneel zit op het tandvlees en is vermoeid. We hebben nu ook weer wat niet-COVID-zorg, dat moeten we zo houden”, besluit Verhasselt.