Welk effect zal de krokusvakantie hebben? Zakken de cijfers of schieten ze weer fors omhoog?

door: BVDO
Corona - coronatest
Afbeelding bron: Photonews

De coronabesmettingen zitten in ons land al een tijdje in stijgende lijn. Dat is opvallend, zeker omdat er ook minder getest wordt. Hoe evolueren de cijfers de volgende weken?

Voor biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt/UAntwerpen) is dat geen verrassend nieuws. "Je moet weten dat we dit plateau al sinds november aanhouden en dat we nu voor de vierde keer van een daling naar een stijging gaan en omgekeerd. Dus we schommelen een beetje. Op zich is dit voor de fase waarin we ons nu bevinden niet abnormaal" zegt Geert Molenberghs in 'De Ochtend' op Radio 1.

De stijging zou vooral bij jongeren opvallend zijn. "Maar we verwachten wel nog een positief effect van de afkoeling die de vakantie biedt en die we nu nog niet zien. We hopen dat dat een milderend effect heeft."

De zwaarste periode zou ondertussen achter de rug moeten zijn. "De moeilijkste periode voor coronavirussen is december-januari-februari. Die zijn we stilaan aan het verlaten. Ook vaccinatiecampagne gaat stilaan een positief effect laten gelden. Intussen moeten we nog even de uitrol van de Britse variant uitzweten", besluit Molenberghs.