Wie besmet geraakt met Britse variant, moet binnenkort zo goed als zeker langer in quarantaine

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

Wie binnenkort besmet geraakt met de Britse variant van het coronavirus, moet zo goed als zeker een langere quarantaine uitzitten dan nu het geval is.

De Britse variant lijkt de dominante variant te worden in ons land. “Op dit moment is de Britse variant verantwoordelijk voor 34 procent van de besmettingen”, zegt vaccinoloog Pierre Van Damme aan Het Belang Van Limburg. De Zuid-Afrikaanse heeft een aandeel van 4 procent, de Braziliaanse amper 0,4 procent. “We verwachten dat de Britse variant dominant wordt en binnenkort verantwoordelijk zal zijn voor 50 procent van de besmettingen. We volgen die evolutie met argusogen op, omdat we weten dat de Britse variant besmettelijker is”, zegt Van Damme.

Volgens zijn collega Geert Molenberghs van de UHasselt en KU Leuven zal de Britse variant in maart goed zijn voor 80 procent van de besmettingen en 100 procent in april. En dat is goed nieuws voor de vaccinatiecampagne. “Uit het jongste rapport van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding blijkt dat de drie vaccins die momenteel in ons land worden ingezet, Pfizer, Moderna en AstraZeneca, ook goed werken tegen de Britse variant.”

Geen goed nieuws voor wie met een andere variant dan de Britse besmet wordt dus wel. Een probleem dat er met de Britse variant wel is, is dat ze veel langer besmettelijk is. Het lijkt dan ook zo dat wie in quarantaine moet dat binnenkort veel langer zal moeten doen. “Wie besmet is, zal dan langer in isolatie moeten blijven”, zegt Van Damme nog. “Ook het tijdstip voor de tweede PCR-test zal daardoor mogelijk verlaat moeten worden. We zijn dit momenteel aan het bekijken, samen met de collega's van het Verenigd Koninkrijk.”