Professor Molenberghs zeer bezorgd: “Alle scholen volledig openen, gaat niet op dit ogenblik”

door: WVDS
studenten met mondmasker in de klas
Afbeelding bron: Photonews

Op 1 september openen scholen de deuren voor alle jongeren tot en met het zesde middelbaar. Tot vreugde van de kinderen, jongeren en hun ouders, maar tot grote bezorgdheid van sommige wetenschappers die dit liever anders hadden gezien.

“We zijn heel bezorgd over de heropening van de scholen”, stelt biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt en KULeuven) in gesprek met Redactie24.

“De meningen zijn verdeeld. Er is een partij die zegt dat we de school zo normaal mogelijk moeten laten verlopen en dat wordt dan vertaald als ‘exact zoals vroeger’, maar dat gaat niet op dit ogenblik. Hoe graag we dit ook zouden willen.”

“Een ander voorstel had kunnen zijn om tot en met het tweede jaar van het secundair onderwijs volledig open te doen, maar de hogere jaren in oranje openen, dus één week naar school en één week niet.”

Haasje-over-effect

“Een kind van 8 jaar en een tiener van 18, dat is totaal verschillend. Een 18-jarige is volwassen en produceert behoorlijk wat virus en dus was het idee van sommige mensen, waaronder ook mezelf, om rustig te beginnen in het hoger middelbaar en kijken wat dat geeft.”

“Een tiener kan zelf zeer besmettelijk zijn. Ik noem dat het haasje-over-effect waarbij een jongere of een kind de ouders besmet die op hun beurt bij de grootouders en bij de oudste generatie op bezoek gaan en daar problemen kunnen veroorzaken.”

Ene school na de andere sluit in de VS

Professor Geert Molenberghs ziet wat nu in de VS gebeurt. “Het schoolsysteem in de Verenigde Staten verkeert op dit ogenblik in totale chaos. De ene school na de andere sluit na één week openen omdat ze het aantal gevallen gewoonweg niet onder controle krijgen.”

“Hetzelfde met de universiteiten in de VS. Studenten die elkaar lang niet gezien hebben, komen op een campus en beginnen te feesten en dan staat het in brand.”

“Wij zijn dus eerder van mening om rustig te beginnen en eerder voorzichtig te zijn dan omgekeerd. Het is gemakkelijk van te heropenen dan opnieuw te moeten sluiten. Maar dat is moeilijk want mensen willen zo normaal mogelijk leven, maar keer op keer botst men op het feit dat dit nog niet gaat.”