Snelle boetes en celstraffen voor corona-inbreuken: “En wat met relschoppers?”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

In heel wat rechtbanken worden themazittingen gehouden voor mensen die inbreuken tegen de coronamaatregelen plegen. Advocaat Joris Van Cauter vindt dat geen goed idee.

De themazittingen moeten voor een afschrikeffect bij de bevolking zorgen. Politierechters willen met hun strenge straffen een voorbeeld stellen, in het belang van de volksgezondheid en tegen asociaal gedrag.

Maar niet iedereen vindt dat een goed idee. “Natuurlijk is het goed dat je kort op de bal speelt, maar dat staat in schril contrast met de manier waarop bijvoorbeeld de relschoppers van enkele weken geleden in Brussel aangepakt werden”, zegt advocaat Joris Van Cauter aan De Tijd.

Van Cauter vergelijkt de situatie met de relschoppers in Brussel. “Een politiekantoor in brand steken kan ogenschijnlijk ongestraft terwijl met tien vrienden afgelopen zomer in een zwembad liggen wel duidelijk en snel aangepakt wordt.”

En zo verliest de bevolking opnieuw het vertrouwen in justitie. “Dat vind ik ergens problematisch, omdat het ingaat tegen het idee dat recht en rechtvaardigheid hand in hand moeten gaan.”