Relschoppers veroorzaken opnieuw furore in Brussel

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
De excuses zijn om te schaterlachen, maar tegelijk ook erg schrijnend. Verantwoordelijkheid lijkt onbestaande voor de Brusselse relschoppers die na de voetbalmatch Brussel in rep en roer zetten.

Vrijdag verschenen de eerste zes beklaagden van de rellen na de match van Marokko tegen Ivoorkust voor de Brusselse rechter. Allemaal hadden ze wel een excuus klaar die de wenkbrauwen doen fronsen. De jongeren van Marokkaanse afkomst sloegen na de match de boel kort en klein en zagen hun kans mooi om tal van winkels te plunderen. Hoewel de harde bewijzen er zijn, ontkennen de daders alles.

"Ik was het niet. Die kerel op die foto lijkt wel heel hard op mij. Maar het is een dubbelganger. Ik ben geen relschopper. Ik heb net gesolliciteerd bij Net Brussel, dus...", klonk het bij een minderjarige dader die al eens eerder voor de rechter verscheen wegens diefstal. 

Ook Nassim B, (19) die een voertuig in brand had gestoken die dag, reageert erg opvallend. "Ik heb alle drugs die ik die dag kreeg tegelijk ingeslikt. Vanaf dat moment weet ik niks meer. Echt", reageert de jongeman. Maar het hoogtepunt was de verklaring van Marouane O. (19). Toen kon de rechter niet geloven wat hij hoorde.

"Ik sloeg die vitrine stuk omdat ik mijn vrienden die al in de winkel waren wilde duidelijk maken dat ze overdreven", vertelde hij eerder in een verklaring. In de rechtbank vertelde hij plots een ander verhaal. "Ik ben onschuldig. Die verklaring heb ik onder druk afgelegd." Het openbaar ministerie gelooft er echter niets van en vroeg om zware straffen tussen de twee en drie jaar cel. De uitspraak zal op 2 februari volgen.