Steven Van Gucht doet bijzondere oproep aan de bevolking

door: BVDO
viroloog Steven Van Gucht

Steven Van Gucht heeft een bijzondere oproep voor de bevolking. Huisartsen maakten Sciensano duidelijk dat veel mensen met symptomen zich niet laten testen en liever thuis afwachten. 

"Door te testen kan je zeker weten of je COVID-19 hebt of niet", vertelde viroloog Steven Van Gucht woensdagmorgen op de persconferentie van Sciensano. "Momenteel test iets meer dan 1 op de 3 mensen met symptomen positief. We weten uit de gegevens van contacttracing dat wie positief is, gemiddeld 3 nauwe contacten had in de periode dat hij besmettelijk was. Een van die 3 contacten loopt zelf COVID-19 op via die besmette persoon." 

"Elke persoon met COVID-19 zal het doorgeven aan minstens één andere persoon. Zo komt het vroeg of laat bij iemand met een zwakke gezondheid, die misschien opgenomen zal moeten worden of zelfs overlijden. Door niet te testen, blijft de R-waarde hangen op 1. De contacten weten niet dat ze blootgesteld zijn en zullen zich niet afzonderen." 

"Maar we willen de cijfers zo snel mogelijk naar beneden. Het is belangrijk dat iedereen met symptomen telefonisch contact opneemt met zijn arts en zich laat testen. Een test redt uiteindelijk levens, ook al gaat het maar om een verkoudheid. Het gaat niet zozeer om uzelf, maar wel om wie na u komt. We hebben de weg naar de veilige zone ingeslagen, maar de weg is nog lang. Hou vol."