Steven Van Gucht is er niet over te spreken: “Heel ongelukkige uitspraak’

door: PMN
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

De coronacijfers blijven maar stijgen. Er is wel een lichtpuntje. Het aantal nieuwe besmette personen en ziekenhuisopnames stijgt minder snel.
 

Viroloog Steven Van Gucht merkt op dat Oost-Vlaanderen de voorbije periode het meest patiënten van andere ziekenhuis opgevangen heeft. “Sinds 1 oktober gaat het over 121 patiënten”, legt Van Gucht bij TV-Oost.

“Dat zijn er heel wat. Dat heeft te maken met dat er heel wat capaciteit is in Oost-Vlaanderen. Er zijn heel wat gespecialiseerde ziekenhuizen in onder meer Gent en Aalst.”

Maar Aalsters burgemeester Christophe D’Haese zei eerder al dat er grenzen zijn aan de medische solidariteit. Die zouden volgens hem ook bereikt zijn.

De uitspraak is niet goed gevallen bij Steven Van Gucht. “Het is een zeer ongelukkige uitspraak. Ik heb die toen ook zeer fel veroordeeld.”

“Het principe van het ziekenhuisplan in België is er echt één van solidariteit. We weten dat dit virus op een ongelijkmatige manier toeslaat. Er zijn transfers van Brussel naar Oost-Vlaanderen, maar binnen een paar weken kan dat weer helemaal anders zijn.”

“Je kan dit coronavirus vergelijken met een sneltrein die door het land raast. Die heeft een enorme kracht en snelheid. We zien nu dat die snelheid aan het afnemen is.”

"Zo moeten we de cijfers snel weer omlaag krijgen"

“Dat komt niet alleen maar door de maatregelen van de overheid. Mensen zien ook wat er gebeurd in de ziekenhuizen.”

“Ze merken ook dat er meer en meer mensen in hun omgeving ziek zijn geworden van het virus. Men wordt dan ook een stuk voorzichtiger.” 

“Met de bijkomende maatregelen moeten we in staat zijn om de cijfers snel naar beneden te krijgen.”