Steven Van Gucht geeft belangrijke raad: “Doe dit bij je huisdier als je besmet bent geraakt met coronavirus”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews

We gaan nog wel enige tijd moeten leven met het coronavirus. Wie het coronavirus heeft kan best ook voorzichtig zijn met huisdieren.

Steven Van Gucht zegt dat het best kan dat een dier besmet raakt met het coronavirus. “Nertsen zijn heel gevoelig voor het virus, maar die houden we meestal niet als huisdier. Daar zijn enorme uitbraken. Dat virus verspreidt zich daar als een lopend vuurtje”, legt de viroloog uit aan Redactie 24. 

“Een fred is gevoelig aan het coronavirus en een kat ook. Zij kunnen het virus van ons krijgen. Ze kunnen er ziek van worden en uitzonderlijk ook doorgeven. Maar dit virus gaat in de eerste plaats van mens tot mens.” 

"Neem dan afstand van je huisdier"

“Ik zou wel aanraden als je thuis in quarantaine zit wanneer je Covid hebt, om afstand te nemen van je huisdier. Ik heb zelf heel mijn leven huisdieren gehad. Een huisdier voelt het wanneer je ziek bent. Ze komen u bij wijze van spreken dan troosten. Je bent besmettelijk gedurende zeven dagen. Hou dan ook afstand van je huisdieren.” 

“Een hond kan er niet ziek van worden, maar ze kunnen we het virus dragen in de neus. Op zich is het voor honden relatief gevaarlijk, maar katten kunnen daar wel heel ziek van worden. De eerste besmette kat was ook in België, maar zij herstellen zich. Als je ziek bent, sluit je op in je slaapkamer. Lees een boek, kijk Netflix, maar hou ook afstand van je huisdier.”