Steven Van Gucht heeft verklaring voor 'zomergolf': "Enerzijds slecht nieuws, anderzijds..."

door: STS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Viroloog Steven Van Gucht heeft gereageerd op het feit dat de coronacijfers voor het eerst in maanden opnieuw aan het stijgen zijn.

"We zijn het niet meer gewoon. Het is al van april geleden dat we nog eens stijgende cijfers gezien hebben. Dus dat komt wat raar over, maar op zich was dat wel te verwachten", zei Steven Van Gucht op Eén.

"Het zou onrealistisch zijn om te denken dat die curve alleen maar naar beneden zou blijven gaan en daar zou blijven hangen."

"De stijgingen lijken spectaculair, maar eigenlijk gaat het in absolute aantallen om relatief weinig besmettingen. Zeker de ziekenhuisopnames zijn nog beperkt. We hebben periodes gehad met 700 opnames per dag. 60 per dag is haalbaar voor de ziekenhuizen."

Omikron

Op de vraag waarom we nu deze 'zomergolf' zien, zei Van Gucht: "Dat heeft te maken met de opkomst van twee nieuwe varianten, BA.4 en BA.5. Dat is enerzijds slecht nieuws, anderzijds is het ook niet zo heel slecht nieuws, want het zijn nog altijd telgen van de omikronfamilie. Het zijn de kleinkinderen van omikron."

"Ik zou ongeruster zijn moest het een compleet nieuwe variant zijn, omdat we dan met meer onzekerheid zouden zitten."