Steven Van Gucht legt uit: "Momenteel vijf belangrijke varianten in België"

door: WVDS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

De Britse variant van het coronavirus beheerste de afgelopen weken het nieuws. Viroloog Steven Van Gucht geeft duiding en tempert de ongerustheid. "Die variant heeft geen wonderkrachten", klinkt het.

“Over de verschillende varianten is nog veel onduidelijkheid. Er circuleren momenteel een vijftal belangrijke varianten in België. We zien wel dat de Britse variant stilaan de andere varianten aan het overnemen is."

"De impact van de Britse variant op onze maatregelen is nog onzeker. Deze is iets besmettelijker, maar het zou kunnen dat we die met de bestaande maatregelen gaan kunnen blijven controleren", vertelt Steven Van Gucht aan Redactie24.

“De vijf varianten verschillen een beetje van elkaar. Het zou kunnen dat de Britse variant tegen maart volledig dominant is. Dan neemt de Britse variant de plaats in van de andere vier. Ook bij andere virussen zie je dat heel vaak gebeuren.”

Probleemsituaties in buitenland onder controle

“De Britse variant vertegenwoordigt nu een 20 à 30 procent van alle varianten. Globaal genomen zien we dat we de curve vrij stabiel kunnen houden met dezelfde maatregelen. Binnenkort komen daar de contactberoepen bij en dan zit er niets anders op dan de cijfers heel goed op te volgen. Op zich denk ik wel dat we de situatie gaan aankunnen.”

“We zien ook dat de probleemsituaties in het buitenland met de Britse variant momenteel vrij goed onder controle zijn, dankzij gelijkaardige maatregelen als in België. Met het verschil dat men op sommige plaatsen wel de scholen heeft gesloten.”

Welke variant er ook opduikt, het blijft belangrijk om de maatregelen na te leven. “Binnen enkele weken gaan we nog meer van de Britse variant zien bij ons, maar deze variant heeft geen wonderkrachten, dus ik denk dat we het wel gaan aankunnen door strikte opvolging van de maatregelen.”

Steven Van Gucht stoort zich aan de foutieve informatie die circuleert. “Er is afgelopen tijd heel wat informatie verspreid over de Britse variant die totaal van de pot gerukt is, zoals drie meter afstand houden in plaats van anderhalf of twee mondmaskers dragen.”