Steven Van Gucht maakt bedenkingen bij nieuwe quarantaineperiode van 7 dagen

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

Premier Sophie Wilmès kondigde na de Veiligheidsraad aan dat de quarantaineperiode wordt ingekort van 14 naar 7 dagen. Steven Van Gucht kan de beslissing wel begrijpen, al maakt hij er toch een kanttekening bij.

“Het quarantaineverhaal is cruciaal om het virus in te dammen. Mensen die een hoogrisicocontact hebben gehad of die terugkeren uit een hoogrisicogebied moeten zich best thuis isoleren”, legt Steven Van Gucht uit bij Redactie24. 

“Veertien dagen was heel lang en er waren toch wel wat mensen die dat niet volgden of niet altijd eerlijk waren over met wie ze contact hadden gehad.”

En dus moet het anders. “Het kan dan een strategie zijn om daar 7 dagen op te plakken met altijd een test. Dat is iets minder veilig want de incubatieperiode kan 14 dagen duren. Door het in te korten met een test op het einde, dan missen we misschien wel een aantal besmettingen maar dat gaat om enkele procenten.”

“Dat is de afweging die je maakt: maak je een regel die makkelijker gevolgd wordt door mensen en beter aanvaard wordt of neem je een strengere regel die goed aansluit bij de wetenschap, maar waarvan je weet dat veel mensen hem gaan willen omzeilen.”