Steven Van Gucht schat de kansen in om horeca te heropenen op 1 mei

door: BVDO
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Het gaat de voorbije dagen de goede richting uit met de coronabesmettingen, al moeten we volgens viroloog Steven Van Gucht opletten met de recente cijfers.

Volgens viroloog Steven Van Gucht van Sciensano is het moeilijk om de recente cijfers te beoordelen. “Als je kijkt naar de besmettingen, dan zie je dat die aan het dalen zijn en dat is natuurlijk een goede zaak”, zegt viroloog Steven Van Gucht bij HLN Live. “Maar dat heeft voor een stuk ook te maken met het feit dat er minder getest wordt. In de eerste plaats bij kinderen en tieners, waarschijnlijk door de vakantieperiode.”

Want uiteindelijk stijgt het aantal positieve tests op dit moment. Op percentueel vlak dan. We zitten nu aan een positiviteitsratio van meer dan 8 procent. Volgens Van Gucht betekent dit dat er veel circulatie van het virus is.

Want ook in de ziekenhuizen blijft het niet de juiste richting uitgaan. Er waren gisteren 332 nieuwe opnames, het hoogste cijfer sinds de tweede golf. Volgens Van Gucht moeten we naar 100 opnames per dag als maximum richting 1 mei.

Dat heeft immers zijn gevolgen voor de heropening van de horeca. Volgens Van Gucht is het moeilijk om uitspraken over dat onderwerp te doen op dit moment. “We hadden natuurlijk graag gehad dat we wat meer zekerheid konden geven of een meer duidelijke voorspelling konden doen. Ik denk dat er belangrijke beslissingen zullen moeten genomen worden op politiek niveau.”