Artsen zien "verontrustende stijging" van besmettingen met gevaarlijke bacterie: "Zware longontsteking of bloedvergiftiging"

door: STS
Dokter - voorschrift
Afbeelding bron: Pixabay

Huisartsenvereniging Domus Medica en het Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid waarschuwen voor het stijgende aantal besmettingen met streptokokken. Bovendien stijgt ook het aantal ernstige gevallen van invasieve streptokokkeninfecties.

"Via de meldingsplicht krijgt het Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid enkel de meest ernstige gevallen van invasieve streptokokkeninfecties gemeld. De stijging die daarbij wordt vastgesteld, is verontrustend", meldt Domus Medica.

"Voor de periode van 2017 tot 2021 ligt het maandgemiddelde nooit hoger dan vier. In november vorig jaar registreerde Zorg & Gezondheid negen gevallen, in december maar liefst negentien."

"De meeste streptokokkenbesmettingen zijn niet zo erg en genezen spontaan", zegt het Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid.

"Het is wel belangrijk om alert te blijven voor tekenen die kunnen wijzen op een zogeheten invasieve streptokokkeninfectie die kan leiden tot ernstige ziekte zoals zware longontsteking of bloedvergiftiging. Een snelle behandeling van deze ernstige infecties is cruciaal."

"Waakzaam zijn"

"Ernstige streptokokkeninfecties komen gelukkig ook nu nog niet zo vaak voor, maar we willen mensen toch aansporen om waakzaam te zijn en tijdig een arts te consulteren bij verslechtering van de medische toestand", benadrukt woordvoerder Joris Moonens.

"Voel je je algemeen ziek of grieperig met koorts en merk je na drie dagen geen stabilisatie, maar voel je je nog zieker worden? Stijgt je koorts of krijg je ademnood? Aarzel dan niet en raadpleeg een huisarts. Een invasieve streptokokkeninfectie komt vaak bovenop een andere luchtweginfectie en vergt een onmiddellijke antibioticabehandeling."

"Bij een infectie met koorts gebruik je indien nodig best paracetamol als eerste keuze en geen ibuprofen tegen de koorts of pijn."

Kinderen

"Bij kinderen zijn ouders best waakzaam voor alarmsignalen wanneer een kind zieker wordt, zoals suffer worden, een grauwe kleur krijgen of ademnood."