Steven Van Gucht heeft geen prettig nieuws voor najaar en winter: "Jammer genoeg"

door: STS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Professor Steven Van Gucht voorspelt dat ook dit najaar en deze winter er heel wat mensen met corona in het ziekenhuis zullen belanden. Hij benadrukt het belang van de vaccinatiecampagne.

Van Gucht toonde in 'De Tafel van Vier', de nieuwe talkshow van Gert Verhulst, enkele grafieken. Eentje toonde wat er zonder vaccinatiecampagne zou gebeuren, en eentje wat we mét vaccinatiecampagne kunnen verwachten.

"Je ziet een piek rond einde oktober, begin november. Dat is het aantal patiënten dat we in het ziekenhuis zouden verwachten indien we nu geen vaccinatiecampagne zouden hebben. En dat kan op een gegeven moment naar 6.000 patiënten gaan."

"Corona kan dit najaar en deze winter nog altijd heel veel mensen het ziekenhuis injagen, jammer genoeg."

"Het gaat om algemene ziekenhuisbedden, daar hebben we gelukkig meer marge. Als je kijkt naar intensieve zorgen, is de impact veel kleiner dan vroeger. Dat was de grote flessenhals."

"Dat is ook de reden waarom we nu geen moord en brand schreeuwen, dat we redelijk optimistisch gestemd zijn. Omdat we weten dat we het op intensieve zorgen heel waarschijnlijk wel gaan redden."

"Maar de algemene belasting van de ziekenhuizen kan potentieel nog altijd hoog zijn."

"De lagere curves tonen het effect van de vaccinatiecampagne. Daar zie je dat het maar tot 2.000 à 3.000 patiënten zal gaan. Dat is twee tot drie keer minder dan in het andere geval."