Steven Van Gucht schrikt van deze cijfers: "Dat is een opvallende toename"

door: STS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Steven Van Gucht van Sciensano heeft tijdens een persconferentie toelichting gegeven bij de nieuwste coronacijfers. "De cijfers blijven op en neer gaan. Momenteel zien we weer een toename in de besmettingscijfers, terwijl de ziekenhuisopnames en de overlijdens opnieuw wat verder dalen."

"De afgelopen week werden er gemiddeld 2.422 nieuwe besmettingen per dag vastgesteld. Dat is een toename van 2% op weekbasis. Vooral bij jonge kinderen onder de 10 jaar zien we nu een opvallende toename, van 29%. Dit is goed voor meer dan 80% van de stijging van de cijfers. De algemene besmettingsgraad bij kinderen ligt wel lager dan bij oudere leeftijden. Er wordt nu ook een pak meer getest bij kinderen, door het hervatten van de lessen na de krokusvakantie."

"De besmettingsgraad is momenteel het hoogst bij de tieners, twintigers en dertigers. We zien in Vlaanderen een toename van 5% en in Wallonië een toename van 2%, terwijl er in Brussel nog een daling van 5% is. Specifiek zien we toenames in de provincies Namen, Limburg, West-Vlaanderen en Antwerpen. In Namen bedraagt de stijging zelfs een forse 40%."

Ziekenhuisopnames

"De nieuwe ziekenhuisopnames vertonen sinds enkele dagen opnieuw een lichte daling. De afgelopen week waren er gemiddeld 146 nieuwe ziekenhuisopnames per dag. Dat is 6% minder dan de week ervoor. De totale ziekenhuisbezetting stabiliseert momenteel op een totaal van 1.910 patiënten. De bezetting op intensieve zorgen stijgt nog verder door, met 5%. Er liggen nu 446 patiënten op intensieve zorgen."

Overlijdens

"De overlijdens gaan verder in dalende lijn. Gemiddeld vielen er de afgelopen week 26 overlijdens per dag te betreuren. Dat is een daling van 3% op weekbasis. Bij de rusthuisbewoners gaat het om een daling van 30%."