Steven Van Gucht stelt heldere prioriteit: "Zo belangrijk dat zij open blijven"

door: WVDS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Steven Van Gucht is bijzonder blij dat we er in België in zijn geslaagd om de scholen open te houden. De viroloog weet dat dit risico's inhoudt, maar scholen sluiten is een 'allerlaatste redmiddel'.

“Hopelijk kunnen we nog versoepelen betreft de scholen naarmate de lente komt. In vergelijking met het buitenland zijn we echt goed bezig. Het is zo ongelooflijk belangrijk dat onze scholen open blijven. Ze sluiten zou een allerlaatste redmiddel zijn.” 

“Het kost heel veel moeite, want er zijn wel degelijk uitbraken en risico's. Het feit dat we er met z‘n allen toch in slagen om ze open te houden en er als maatschappij een prioriteit van gemaakt hebben, vind ik een belangrijke verwezenlijking.”

“Als je scholen sluit zal je zeker een impact zien op de cijfers, maar de kost om ze te sluiten is direct en indirect zodanig groot dat we dat niet kunnen doen. We slagen er momenteel in om het onderwijs op een relatief veilige manier open te houden.” 

“Iedereen betaalt er een prijs voor. Mensen uit het onderwijs, mensen met kinderen, kinderen zelf, maar ook de rest van de bevolking, want daardoor kan je het virus minder makkelijk de kop indrukken. Dus iedereen draagt zijn stukje bij.”

Precaire thuisomstandigheden

“Mensen beseffen soms niet dat het openhouden van de scholen niet enkel belangrijk is voor de opvoeding, onderwijs en de toekomst van onze kinderen, maar ook voor het welzijn van die kinderen.” 

“Sommige kinderen zitten thuis in zeer precaire omstandigheden en de school is hun stabiliteit, structuur en wat hen overeind houdt. Als we die kinderen maandenlang verliezen uit ons systeem, dan krijgen we die situaties misschien nooit meer goed.”

“Als ik kijk naar de cijfers, die blijven hoog, maar in de periode voor de kerstvakantie had ik onmiddellijk getekend voor de huidige situatie. De krokusvakantie is welkom, maar we staan er beter voor dan ik vooraf gedacht had.”