Stijgende coronacijfers hebben opvallende impact op de mensen

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

Het coronavirus bestrijden doen we zelf, doen we allemaal samen door de veiligheidsmaatregelen nauwgezet te respecteren. Die boodschap sturen experten en politici voortdurend de wereld in. Het is dan ook cruciaal om de bevolking gemotiveerd te houden.

De coronacijfers stijgen en dat heeft een impact op het gedrag van de bevolking. De motivatie om de maatregelen op te volgen neemt nu opnieuw toe. Dat vertelt Maarten Vansteenkiste, professor motivatiepsychologie (UGent) aan Redactie24.

“We zien in onze motivatiebarometer dat de motivatie om de maatregelen te volgen opnieuw is verbeterd. De reden is volgens mij dat de mensen zien dat het aantal besmettingen snel stijgt en de urgentie van de situatie momenteel weer hoger ligt dan voordien.”

Sectoren betrekken bij het opstellen van de spelregels

Om de motivatie en de draagkracht bij de verschillende spelers hoog te houden, worden zij het best gehoord in het besluitvormingsproces. “Sectoren moeten betrokken worden bij het opstellen van de spelregels van de kleurenbarometer. Je spreekt het best vooraf met hen alle situaties door en je geeft hen inspraak in welke verstrengingen er bij de verschillende kleuren dienen te gebeuren.”

“Eens er zich dan een keer een noodsituatie voordoet, dan gaan de betrokken sectoren niet protesteren omdat ze zelf betrokken zijn geweest en perfect weten wat er dient te gebeuren”, aldus professor Vansteenkiste.

“Als overheid  zal het schakelen vlotter verlopen omdat je de verschillende partijen proactief betrokken hebt in het vastleggen van de regels en acties bij de verschillende kleuren fases.”